logga
illustration

Forskningsplan

Din forskningsplan kommer du troligtvis få skriva om några gånger under arbetes gång och i bästa fall kan du använda omarbetade delar av den till inledningsavsnitten till din uppsats. Ett tips är att du skriver forskningsplanen som om den skulle passa in i din uppsats för det viktiga är att du kommer igång med att tänka i en uppsatsstruktur. En forskningsplan brukar bestå av dessa rubriker,

Preliminär titel

Med några få ord och kanske en undertitel bör den preliminära titeln beskriva vad ditt arbete handlar om. Lägg inte ner för mycket tid att försöka komma på en slående titel i det här läget, det oftare lättare att göra när uppsatsen i stort sett är klar. När man sätter en titel på sitt arbete åskådliggör du ditt arbete både för dig själv och för andra, men var beredd att ändra på den under arbetets gång, bli inte alltför låst vid den.

Bakgrund

Bakgrunden innehåller oftast två delar, en personlig infallsvinkel där du skriver om ditt eget intresse och utgångspunkt och en ämnesrelaterad där du t.ex. tar upp den historiska bakgrunden och kanske även närliggande ämnen om det behövs. När du skriver din personliga bakgrund till ämnesvalet, förklarar du för dig själv och läsaren vilket intresse du egentligen har av att genomföra ditt projekt. Genom att tänka igenom bakgrunden kan du få hjälp med att reda ut de outtalade uppfattningar och målsättningar du har och som kan störa strukturen senare. Dessutom får läsaren av den färdiga uppsatsen en viss inblick i vem det är som kommunicerar och varför och får då förutsättningar att förstå och kritisera texten.

Målsättning

Syfte(n)

Avgränsning(ar)

Metod(er)

Teori(er)

Materiel/källäge

Frågeställningar

Förväntade resultat