logga
 

Min uppsats handlar om debatten kring farlig musik och musikvideor, och om musiken har en negativ påverkan på barn och ungdom. Jag har i uppsatsen försökt visa på likheter mellan de argument som finns i dag och de som användes av Platon på hans tid. Jag försöker problematisera synen på musiken och på musikvideorna som kritikerna har och även deras syn på budskapen i dem.

Redan innan jag började skriva på uppsatsen funderade jag mycket över vilket ansvar som konstnären har över sitt verk och det budskap som verket ifråga sänder ut. Om konstnären har ansvar över budskapet, har den då även över ansvar över publikens tolkningar av budskapet? Är inte tolkningar något subjektivt som skiftar mellan människa och människa? När jag en gång letade efter explicita bilder på Internet upptäckte jag att mycket av det explicita beror på hur jag ser på bilderna. Det finns en hel del bilder som är explicita på sitt sätt men som ändå uppfattas som implicita pga. sammanhanget, objekten som visas osv. Detta gäller inte bara bilder utan även texter och annan konst. Jag ger er här några exempel på just sådana bilder och även några egna funderingar kring varje bild.

Explicita texter i alla sin ära, men jag tror även att det spelar stor roll i vilken tidsepok som texten är skriven, i vilken form, vem författaren är osv. hur man upplever texten och dess explicithet. Diskussionen kring låttexterna rör i mångt och mycket även diskussionen om censur och om det är rätt att censurera någon sorts text. Vad är det som gör att folk häri västvärlden i större utsträckning accepterar censur i låttexter än i annan form av litteratur?